Przeżyj święta bez wyrzutów sumienia i dodatkowych kilogramów
Okazuje się, że w wigilię zjadamy nawet… 10 tys. kalorii! Przecież cały czas siedzimy przy stole i zapominamy o ruchu. A pamiętajmy, że Święta trwają przez parę dni. Po tym okresie na Sylwestra jesteśmy ciężsi statystycznie o 3-5 kg. Oczywiście, możemy tego uniknąć.
Jedz pyszne potrawy świąteczne i chudnij!
Niestety, wiele potraw świątecznych powoduje dolegliwości – mdłości, zgagę, a nawet problemy ze snem. Czy w takim razie należy z nich zrezygnować? Nic z tych rzeczy. Ale jest jedno małe „ale”, święta muszą być zdrowe i lekkie.
W Internecie są przeróżne przepisy na zdrowe dania, ale nie widziałam jeszcze ebooka gdzie znajdują się praktyczne przepisy na zdrowe posiłki podczas Świąt.
Dlatego, dzisiaj chce się z Wami podzielić moim FIT przepisem z najnowszego ebooka “FIT ŚWIĘTA”. Znajdziesz w nim 35 zdrowych i praktycznych przepisów, które:
- nie wymagają żadnych specjalistycznych sprzętów
- zapewniają przyprawy, dzięki którym będziesz czuć się świetnie bez problemów trawiennych.
- nie obciążają żołądka, zawierają zdrowe i niskokaloryczne zamienniki produktów, dzięki którym nie będziesz czuła się ciężko.
- mają tabele kaloryczności, dzięki której łatwo sprawdzisz, ile kalorii każdy przepis ma przed podjęciem decyzji o przyrządzeniu.
Ale dzisiaj skupię się na czymś słodkim.
Może Fit Szarlotka?
Idealne połączenie słodkiego ciasta i kwaśnych
jabłek. Kocham, a w wersji fit ze zdrową mąką orkiszową – ubóstwiam.
Wykonanie ciasta jest bardzo proste. Nadzienie jabłkowe i ciasto można przygotować dzień wcześniej, a w Wigilię tylko wstawić do piekarnika, aby w całym domu pachniało cynamonem i pieczonymi jabłkami. Aż ślinka cieknie, jak o tym pomyślę….
mniam…
PRZEPIS NA FIT SZARLOTKĘ
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 260g mąki orkiszowej,
- 60g oleju kokosowego,
- 210 g erytrytolu,
- 3 żółtka.
Nadzienie:
- 500g jabłek, najlepiej szarlotkowych np. szara reneta,
- 16g masła klarowanego (1 łyżka),
- 105 – 210 g erytrytolu – w zależności od preferencji.
Pamiętajcie tylko, że erytrytol jest mniej słodki niż biały
cukier, - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżeczki cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
- Żółtka ucieramy z erytrolem.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimny olej kokosowy i mieszamy.
- Do mąki z tłuszczem dodajemy utarte żółtka,
zagniatamy w jednolitą masę. Konsystencję kontrolujemy dodając zimną wodę. Ciasto powinno być elastyczne i móc łatwo się formować. - Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy jabłkowe nadzienie.
- Jabłka trzemy na tarce i podsmażamy na maśle,
wymieszanym z cynamonem, ekstraktem z wanilii i erytrytolem. - Po 30 minutach, ½ ciasta wyłożyć dno foremki
i podpiec spód przez 15 minut w 180 stopniach. - Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto.
- Piec kolejne 15- 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
W całości (10 kawałków):
Kalorie: 2033 kcal
Białko: 45 g
Tłuszcze: 95 g
Węglowodany: 260 g
W kawałku:
Kalorie: 203 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 26 g
Kliknij poniżej, by sprezentować sobie ebook z świątecznymi przepisami:
e-book:
Fit Święta
Zobacz jak przeżyć święta bez problemów trawiennych utrzymując wagę, a nawet CHUDNĄĆ.
Do końca promocji zostało:
Prosty przepis, prawda? 😊
Teraz czekam na zdjęcia Waszych szarlotek! Chwalcie się swoimi wypiekami na Instagramie, oznaczajcie mnie na zdjęciach 😋