Prosty i Szybki Przepis na FIT SZYSZKI | Tylko 120 kcal
Czy można jeść słodycze, a przy tym redukować tkankę tłuszczową w fajny, prosty sposób bez katowania się?
Oczywiście! Za chwilę opowiem Wam, jak to zrobić.
Porozmawiajmy jednak najpierw o najpopularniejszych mitach związanych ze słodyczami:
Nie można jeść słodyczy na diecie
Ja i moje podopieczne często spotykamy się właśnie z takimi słowami.
Stanowczo obalam jednak ten mit.
Na diecie można jeść słodycze! Tylko trzeba wiedzieć jakie, i w jaki sposób
Dieta musi ograniczać ulubione posiłki
Jeżeli wydaje nam się, że nie możemy czegoś robić, wtedy najbardziej nas do tego ciągnie, bo zakazany owoc smakuje najlepiej. Dlatego lepiej mówić, że mogę jeść słodycze, niż że są one zakazane.
Dawniej często próbowałam przestać jeść słodycze, nigdy jednak nie udawało mi się zredukować tkanki tłuszczowej.
Kiedyś obudziłam się po wieczornym obżarstwie, czułam się opuchnięta wodą, miałam podwójny podbródek. To było moje apogeum. Uznałam, że już nigdy nie będę jeść słodyczy. Przez tydzień, dwa, trzy było świetnie, a w czwartym tygodniu ktoś mnie zdenerwował i pod wpływem emocji znowu rzuciłam się na słodycze. Dlatego ja swoim podopiecznym włączam słodycze do jadłospisu. Dieta powinna być przyjemnością. Im większa przyjemność, tym większa łatwość w stosowaniu, a tym samym większe prawdopodobieństwo utrzymania wagi bez efektu jojo i katowania się.
Przejdźmy jednak do sedna.
Jak schudnąć jedząc słodycze?
Trzymaj się tych prostych zasad:
Zamień cukier na erytrytol – dzięki temu ograniczysz kalorie i unikniesz wzrostu i spadku glukozy we krwi.
Zbilansuj makroskładniki – w ten sposób zapewnisz organizmowi wszystkie makroskładniki, których potrzebuje pozwoli dać nam dużo energii, podkręcić metabolizm i uregulować gospodarkę hormonalną.
Pamiętaj, by były to zdrowe, pełnowartościowe produkty.
Idealnym fit słodyczem będą fit szyszki!
Zapewnią nam one:
– Węglowodany złożone
– Węglowodany proste
– Źródło tłuszczy
Jest to na tyle wartościowy posiłek, że będzie dobry zarówno zjedzony około 1,5 godziny przed treningiem, jak i po nim.
Przejdźmy więc do przepisu 🙂
PRZEPIS NA FIT SZYSZKI
Składniki:
– płatki śniadaniowe, takie jak: żyto ekspandowane, ryż ekspandowany, orkisz ekspandowany (z czystym składem!)
– masło orzechowe
– daktyle
Sposób przygotowania:
1. Namocz daktyle 15 minut wcześniej.
2. Zmiksuj daktyle i masło orzechowe.
3. Dodaj do całości wybrane płatki.
4. Z powstałej masy ulep kulki.
Jak widzisz przepis jest bardzo szybki i prosty, nie wymaga umiejętności kulinarnych. Nasze fit szyszki możemy przygotować razem z dziećmi 🙂 Warto, by uczyły się zdrowych nawyków od najwcześniejszych lat.
Jak policzyć kalorie z takich kulek?
W całym przepisie wyszło 611 kalorii, otrzymamy około 5 kulek, zatem jedna ma tylko 120 kalorii, a naprawdę syci na długie godziny.
Jak więc widzicie na diecie można jeść pyszne słodycze. Kto skusi się na fit szyszki?
Zachęcam Was do przetestowania przepisu i nadsyłania zdjęć jak wyszły.
A jeżeli chciałabyś więcej przepisów na fit słodycze, to możesz skorzystać z mojego e-booka: Ebook Fit Słodycze Fit Fastfood – Naomi Tamper Dietetyk Online i Trener Personalny
P.S. Pamiętajcie o konkursie, w którym do wygrania są moje e-booki, plany treningowe czy bony na zakupy w moim sklepie. Wystarczy zasubskrybować mój kanał, kliknąć dzwoneczek i jako pierwsza osoba skomentować nowy filmik. Powodzenia!
Buziaki,
Naomi